Hindustan Aeronautics Limited (HAL) is een bedrijf dat zich bezig houdt met ontwerpen, ontwikkeling, fabricage, reparatie en revisie van vliegtuigen, helikopters, motoren en aanverwante systemen zoals luchtvaartelektronica, instrumenten en accessoires. Recent kondigde HAL aan dat er op 21 september 2021 een vergadering zal plaatsvinden met het raad van bestuur van het bedrijf om de splitsing van de aandelen van het bedrijf te overwegen, hierna kwamen de aandelen in een stroomversnelling. Is aandelensplitsing hiervan de reden en wat is aandelensplitsing eigenlijk?
Wat is aandelensplitsing?
Aandelen zijn eigenlijk gewoon stukjes eigendom van een bedrijf. Bij kleine bedrijven zijn de aandelen vaak in handen van de eigenaar of directeur. Een beursgenoteerd bedrijf kan ervoor kiezen om zijn aandelen te splitsen,
dit wordt aandelensplitsing genoemd. Hierbij worden bestaande aandelen in meerdere aandelen verdeeld om de liquiditeit te vergroten. Als aandelen worden opgesplitst gaat dat altijd via een vaste verhouding. Die verhoudingen kunnen bijvoorbeeld zijn 2 voor 1 of 10 voor 1. Dit betekent dat de aandeelhouder voor elk aandeel dat hij of zij bezit er 2 of 10 terugkrijgt.
Voor bedrijven kan di teen bedrijfsactie zijn om de handelsprijs van het aandeel te verlagen om ervoor te zorgen dat er meer wordt gekocht en om de liquiditeit te vergroten. Het aantal uitstaande aandelen wordt dus tijdens een aandelensplitsing vergroot, maar de totale waarde van het bedrijf blijft hetzelfde. Maar hoe werkt dit dan in de praktijk?
Om even een rekensom te maken, stel dat een bedrijf honderd aandelen heeft met een waarde van vijf euro per aandeel. De totale waarde is dan vijfhonderd euro. Het bedijf krijgt een aandelensplitsing van 2:1. Dit betekent dan dat in plaats van honderd aandelen er twee honderd aandelen komen met een waarde van twee euro en vijftig eurocent per aandeel.
HAL overweegt aandelensplitsing
Een van de bedrijven die dus een aandelensplitsing overweegt is het bedrijf HAL (voluit ook wel Hindustan Aeronautics Limited). Het bedrijf HAL is een Nederlandse dochteronderneming van HAL Holding N.V., een internationale investeringsmaatschappij die via HAL Trust aan de
Amsterdamse Stock Exchange is genoteerd. Het bedrijf heeft op 30 juni 2021 een netto omzet van 13,5 miljard euro.
Het bedrijf kondigde aan dat op dinsdag 21 september 2021 een vergadering van de raad van bestuur van het bedrijf zal worden gehouden om de splitsing van de aandelen van het bedrijf te overwegen. Sinds die aankondiging zijn de
aandelen van HAL in een stroomversnelling gekomen. Vaak als bedrijven hun aandelen splitsen komen deze in een stroomversnelling. Bedrijven splitsen namelijk doorgaans hun aandelen omdat die voor de “gewone” belegger te duur zijn geworden. Niet iedereen kan zich aandelen veroordelen die duizenden euro’s per stuk kosten. En zelfs wie zich het wel kan veroorloven, koopt vaak liever honderd aandelen tegen dertig euro dan één aandeel van drie duizend euro. De instapprijs wordt door een aandelensplitsing dus verlaagd. Zo gingen bedrijven als Apple en Tesla HAL al voor met het splitsen van hun aandelen. Apple maakte de aandelensplitsing bekend bij de publicatie van de kwartaalcijfers, waarna het aandeel zo’n tien procent winst boekte. Het vooruitzicht op een aandelensplitsing zorgt in de regel dan ook voor een prijsopdrijvend effect.
Om dit artikel even kort samen te vatten, een aandelensplitsing is dus het verdelen van bestaande aandelen in meerdere aandelen, vaak doen bedrijven dit om de liquiditeit te vergroten. Als aandelen worden opgesplitst gaat dit altijd via een vaste verhouding, bijvoorbeeld 2:1. Een van de bedrijven die overweegt om zijn aandelen op te splitsen is Hindustan Aeronautics Limited (HAL), een bedrijf dat zich bezig houdt met ontwerpen, ontwikkeling, fabricage, reparatie en revisie van vliegtuigen, helikopters, motoren en aanverwante systemen. Op dinsdag 21 september 2021 zal hier een beslissing over genomen worden. Zodra de aandelen opgesplitst zijn zal de instapprijs voor de aandelen van HAL ook lager worden. Het vooruitzicht op een aandelensplitsing zorgt in de regel dan ook voor een prijsopdrijvend effect.