Donderdag 21 november 2024

De 3,5 GHz 5G-veiling is geopend in Nederland


Na een lange strijd is afgelopen week eindelijk bekendgemaakt welke partijen de 3,5 GHz 5G-veiling in Nederland hebben gewonnen. Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat maakte bekend dat het gaat om KPN, Odido en VodafoneZiggo. Al vanaf deze maand kunnen deze bedrijven deze frequenties gebruiken, waardoor ze snelle mobiele communicatie kunnen aanbieden aan zowel particulieren als bedrijven. De Rijksoverheid had de veiling voor deze frequenties georganiseerd om te kunnen voldoen aan de stijgende datavraag in ons land.

De veiling vond plaats op 25 juni en moet er dus voor zorgen dat KPN, Odido en VodafoneZiggo een betere service kunnen leveren aan hun klanten. Overheden en bedrijven streven er altijd naar om de snelheid van 5G te verbeteren. Het is onmogelijk te voorspellen waar het balletje stopt voordat we 6G zien uitrollen. We verwachten echter dat consumenten het verschil zullen blijven merken, wat puur al komt door de 3,5 GHz 5G-veiling die net heeft plaatsgevonden in Nederland.

Opbrengst van bijna 175 miljoen euro

Net als bij andere veilingen moesten alle geïnteresseerde partijen aangeven hoeveel ze wilden betalen voor de extra frequentieruimte. Hiermee heeft de Rijksoverheid bijna 175 miljoen euro verdiend, 174,4 miljoen euro om precies te zijn. Het is hierbij belangrijk om te weten dat er drie deelnemers toegelaten waren. Ze konden allemaal maximaal 40 procent van de beschikbare frequenties kopen, wat bij de veiling in 2020 ook het geval was. De Rijksoverheid koos hiervoor om de concurrentie op de telecommarkt hoog te houden. Dit resulteert in innovatie, redelijke prijzen en kwaliteit, waar klanten van profiteren.



Vergunning tot en met 31 december 2040

De drie partijen die de beschikbare frequentieruimte hebben gewonnen, zijn verplicht om de vergunningen in gebruik te nemen. Dit geldt dus voor VodafoneZiggo, Odido en KPN. Ook mogen ze de vergunningen zestien jaar gebruiken. Ze lopen namelijk af op 31 december 2040, al zou het kunnen dat de vergunningen in de tussentijd verlengd worden. Dit is op het moment nog niet bekend en het zou natuurlijk kunnen dat de technologie tegen die tijd ons 6G heeft gebracht, waardoor 5G-frequenties overbodig zullen zijn.

Stijgende datavraag

De datavraag stijgt in Nederland nog altijd, wat ervoor zorgt dat de vraag naar 5G-frequenties ook groeit. Dit was voor de Rijksoverheid de reden om deze veiling te organiseren. Minister Micky Adriaansens (EZK) zei hierover het volgende: “Bedrijven en consumenten hebben lang op dit moment gewacht, terwijl de datavraag sterk is blijven stijgen en landen om ons heen al stappen hebben gezet. Om al die digitale bedrijfsprocessen, diensten en producten aan te kunnen, is het afronden van de veiling door de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur een mijlpaal. Met 5G kunnen data sneller en betrouwbaarder worden verzonden. Dat helpt voor innovatie in de zorg, maar bijvoorbeeld ook voor digitalisering van processen in de maakindustrie of logistiek. Met de uitkomst van de veiling zorgen we bovendien dat er tot 2040 voldoende concurrentie is op de telecommarkt, wat belangrijk is voor prijzen, aanbod en innovatie.”



Niet alle frequentieruimte geveild

Het is belangrijk om te weten dat de Rijksoverheid niet alle beschikbare frequentieruimte heeft geveild. Er is nog 2x50 Megahertz overgebleven van deze 3,5 Gigahertz-band, wat in totaal bestond uit 400 Megahertz. De overgebleven frequentieruimte is bedoeld voor private, lokale 5G-netwerken. Diverse organisaties kunnen hier gebruik van maken, bijvoorbeeld om virtual reality te gebruiken. Deze frequenties zijn ook bedoeld voor het aansturen van complexe apparaten, waar robots en zelfrijdende auto’s voorbeelden van zijn. Als een bedrijf een deel van de 2x50 Megahertz wil gebruiken, moet het rechtstreeks bij de Rijksoverheid een vergunning aanvragen.